Exploitatie, Verhuur en Reparatie

Exploitatie van een automaat bij uw bedrijf

Wanneer u er aan denkt om één of meerdere automaten bij u in uw bedrijf op te nemen zijn wij bij uitstek uw partner om dit te realiseren. Met een speelautomaat zorgt u voor sfeer, ontspanning en inkomsten. De speelautomaat is voor velen een plek om even te genieten en sociaal met anderen te zijn, zelfs als men die ander niet kent. Hoe leuk is het niet om elkaar te verslaan met een potje flipperen, samen te biljarten of om een jackpot te winnen op een fruitautomaat?

In de horeca bestaan er drie soorten mogelijkheden om automaten te plaatsen. We nemen de mogelijkheden hieronder even door:

Hoogdrempelige horeca

Een horeca bedrijf waarvoor een drank- en horecavergunning is afgegeven en waar de activiteiten gericht zijn op personen van 18 jaar en ouder.

De spelregels voor speelautomaten in hoogdrempelige horeca zijn:

– Er zijn vergunningen nodig
– Er mogen 3 speelautomaten staan
– Maximaal 2 kansspelautomaten

Bijvoorbeeld:
In een café mogen 2 gokautomaten en een flipper staan, maar drie flippers mag ook. Meer dan 2 gokautomaten is echter niet toegestaan.

Laagdrempelige horeca

Een horeca bedrijf waarvoor een drank- en horecavergunning is afgegeven maar die niet specifiek is gericht op personen van 18 jaar en ouder, of waar het doel van het bezoek niet alleen maar het eten of drinken betreft, zoals een snookercafé.

In laagdrempelige horeca mogen geen kansspel automaten staan, maar wel behendigheidsautomaten, zoals flipperkasten. Het maximum aantal behendigheidsautomaten in een laagdrempelige horeca onderneming is drie.

Samengestelde inrichting

Een samengestelde inrichting is een bedrijf waar het gedeelte waar mensen kunnen eten of drinken is afgescheiden van het gedeelte waar mensen om een andere reden komen, zoals een zwembad of biljardzaal. Het café gedeelte is dan hoogdrempelig, terwijl de overige ruimte wordt aangemerkt als laagdrempelig.

Indien een bedrijf wordt aangemerkt als een samengestelde inrichting, mag er in het gedeelte dat hoogdrempelig is een vergunning worden aangevraagd voor maximaal 2 kansspelautomaten en 1 behendigheidsautomaat.

Onderverdeling van de automaten

Het is voor veel mensen onduidelijk welke automaten er nu vallen onder de kansspelautomaten, behendigheidsautomaten en automaten die niet onder één van deze twee categorieën vallen.

Voor wat betreft de wet op de kansspelen vallen alleen gokkasten onder de noemer kansspelautomaten. Flipperkasten en videogames op muntinworp vallen daar niet onder omdat hier geen geld te winnen valt en omdat de duur van het spel wordt bepaald door de behendigheid van de speler. Om die reden noemt met deze automaten dan ook behendigheidsautomaten.

Kasten zoals een voetbalspel, een (pool)biljard, jukeboxen en kiddyrides hebben wel een muntinworp, maar vallen niet onder de regelgeving die bepaald hoeveel van deze automaten er in een horecabedrijf mogen staan. Deze machines zijn aanwezigheidsvergunning vrij en mogen dus ook geplaatst worden in bijvoorbeeld een winkelcentrum, kantine van een school of bedrijf, enz.